Mamin svet, Tea razmišlja

Otrok, naše največje bogastvo

Imeti otroka in skrbeti zanj, ni ravno mačji kašelj. Preden sploh nastopi tisti plusek, ki nas razveseli z novim bitjem, je čakanje in želja po otroku, ki tli v nas. In ko nastopi nosečnost, si željno želimo spoznati novo štručko, ki nam bo ogrela srce.

Že v samem procesu nosečnosti se odvijajo magične stvari, ki se jih ne da opisati. Otrok se razvija in raste v nas in kaj kmalu bo prišel nov družinski član. S prihodom se nekako začne spoznavanje dojenčka in njegovih potreb. Ni knjige, ki bi nas naučila, kako vzgajati otroka. Odnos do otroka, ki ga imamo, je odraz partnerjev samih.

Da otrok očitno ne potrebuje celo paleto stvari, je menda že jasno. Potrebuje LJUBEZEN, tisto sladko, našo, brez preprek. Biti ljubljen in zaželen, je za otroka dosti bolj pomembno kot cela gora igrač. Te stvari ne smejo biti nikakor samoumevne.

Biti SIT in umazan! Je lahko še kaj lepšega od srečnega nasmeha, ki je umazan od čokolade?:) In srečni smo starši, ker imajo naši otroci na razpolago obilo dobre in zdrave hrane. To vsekakor ne morejo potrditi ostali starši po svetu, čigar otroci trpijo za lakoto. Pa takšno izobilje ponekod, drugod pa takšno pomanjkanje. Tega ne bom nikoli razumela.

Ko otrok odrašča in se razvija, so “napeti” kot struna tudi njegovi možgani, ki hrepenijo po novem. Skozi različne čute spoznavajo svet v vseh barvah in okusih. Skozi IGRO spoznavajo svoje meje. In ni lepšega, ko se lahko igraš s svojim otrokom. Podarjaš mu svoj čas, ki ga ceni. Osrečujejo ga takšne malenkostne stvari v tako materialno nabitem svetu. Odkriva življenje in vse prepreke, ki mu stojijo na poti. In mi, starši, smo z njim. Na vsakem koraku ga spremljamo in rastemo z njim.

To je otroštvo, ki si ga zasluži vsak otrok na tem svetu! Biti LJUBLJEN, SIT, IGRIV. Biti otrok. 

Srečna sem, da sem del tega. Da sem del sveta svojemu otroku in da mu nudim vse to. Žalostna pa sem, da vseh teh občutkov žal še vedno večina otrok po svetu nima. Otroci si zaslužijo vse to!

Objavo sem napisala v podporo kampanje #EatPlayLove UNICEF-a Slovenija, ki ozavešča o pomenu kakovostnega zgodnjega otroštva. 

Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja