Mamin svet, Tea razmišlja

Drugo trimesečje ali pazi nase

Tale druga nosečnost pa res hiti s svetlobno hitrostjo. Kaj kmalu pa bom že držala malo štručko. Tega se res veselim in že srčno pričakujem malo princesko. Obenem pa zame postaja vse težje. Do roka poroda imam še za opraviti določene stvari, ki me preganjajo. Preganja me čas, ker si vedno zadanem vse mogoče.

V prvi nosečnosti je bilo malce drugače. Bila sem aktivna, nisem imela nikakršnih težav, ki bi me ovirale. Tokrat pa se morem umiriti in počivati. To je pri meni zelo težko. Na prejšnjem ginekološkem pregledu, me je ginekologinja opozorila, da imam precej skrajšan maternični vrat, otrok potiska dol, zato morem počivati, PAZITI NASE, se izogibati prevelikim fizičnim obremenitvam. Vse to bi lahko prevedlo do prezgodnjega poroda, kar pa si res ne želim.

In vse te besede so me tako zadele. Zdaj je drugače. Zdaj imam poleg nerojenega otroka, še enega doma, ki me prav tako potrebuje. In zame ni večje žalosti, ko ga ne morem dvigovati, ko so igre z njim otežene. Rada bi mu dala svoj čas, pa me včasih že vse tako utrudi. Tega res nisem pričakovala, ker sem mislila, da bo vse tako lepo kot je bilo prvič.

Ne želim se obremenjevati in sekirati, ampak je včasih zelo težko odmisliti te stvari. Poleg vsega, me je pred časom začelo boleti v predelu sramnih kosti. Naj bi šlo za diastazo simfize ali simfiziolizo, ki pomeni nenormalno velikost (širino) špranje v sklepu obeh sramnih kosti, ki predstavljata sprednji rob medeničnega obroča.

Ker se velika večina žensk srečuje s to diagnostiko, sem spodaj citirala kratek izsek o SIMPTOMIH DISFUNKCIJE SIMFIZE po besedah doc. dr. Borut Kobal, dr. med., specialist ginekolog porodničar iz Ginekološke klinike v Ljubljani.

“Med glavnimi simptomi pri težji obliki disfunkcije simfize kot DSP lahko naštejemo bolečine v predelu sramne kosti, ki se lahko širijo v spodnji del trebuha, križ ali noge; bolečine pri hoji, pokrčenju noge ali enostranski obremenitvi telesa; bolečine pri vsakodnevnih opravkih, kot so pripogibanje, vstajanje iz sedečega položaja, pri hoji po stopnicah ali obračanju v postelji. Občasno lahko zaslišimo ali začutimo premik obeh sramnih kosti. Počitek značilno zmanjša težave. Pri pregledu lahko ugotovimo spremembe v področju sklepa (občutljivost, oteklina), z ultrazvočno preiskavo (v nosečnosti) ali z rentgenskim posnetkom (po porodu) pa dokažemo diastazo. Neredko najdemo prisotne tudi nevrološke nepravilnosti in občutljivost mišic medeničnega dna, tako bo oteženo gibanje v bokih ali stanje na eni nogi. Preden postavimo diagnozo, moramo izključiti nekatera obolenja, ki dajejo podobno klinično sliko, kot sta npr. stisnjenje živca pri izstopu iz hrbtenice (lumbischialgia) in globoka venska tromboza, da naštejem le najpogostejše.” (http://www.nosecnica.si/zdravje_nosecnice/simfizioliza.html)

 

Vedno sem bila mnenja, da nosečnost ni bolezen. Seveda ni, ampak vsaka ženska je poglavje zase in vsako telo različno prenaša fizične in psihične spremembe v telesu. Nekatere so brezskrbne čez celo nosečnost, nekatere se borijo z različnimi tegobami. In prav je, da se na to opozori. Kljub temu, da živimo v zelo naprednem svetu, še vedno prihaja do umiranja ploda, do različnih fizioloških anemij, zapletov.

In zato, drage moje, PAZIMO NASE, na svoje srčke!

Ženske, me smo čudež narave! Poklon vsem mamicam.

Do naslednjič srčen pozdrav,

Tea♥

Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja