DIY, Dom, Družina, Oblikovanje doma, Tea razmišlja

Dom, kjer ljubezen gori

Dom. Velik ali majhen, v mestu ali naravi, hiša ali blok. Ni pomembno. Vsakemu predstavlja zatočišče, kjer je domač. In kamor vsi radi prihajamo nazaj. Če nekako pomislim, sem v svojem kratkem življenju zamenjala že kar precej stanovanj, na katera imam zelo lepe spomine. Vsak mi je pomenil ogromno, ker sem v tistem času bila svobodna v svojem brlogu. In to je zame neprecenljivo. Vse ostalo seveda pride z našo srečo.

Ko sva se z Dejanom selila iz najemniškega stanovanja nazaj v hišo njegovih na vas, sem bila kar precej žalostna. Nekako sem se navezala na najin prvi skupni domek, na najino zasebnost, zato mi je bila selitev izredno težka. Poleg vsega pa sem bila celo življenje meščanka, zato si življenja na vasi nikakor nisem znala predstavljati. No sedaj po malo manj kot dveh letih, bova imela svoje stanovanje. In če pogledam nazaj, se mi je takrat to zdelo zelo daleč in nedosegljivo. Ampak smo tukaj.

Še malo in bomo rajali po stanovanju. Najina zasebnost bo ostala, z otrokoma vsekakor ne tako pogosta, kot sva jo bila vajina. Večji prostor nam bo nudil vse pogoje, da zaživimo skupaj. Po svoje. In to je zame vredno več kot karkoli. To sem si za svojo družino vedno želela. Skupni dom. In zdaj ga imam. Prav res se moram vsak dan uščipniti, da spoznam , da ne sanjam. Da so sanje postale resničnost. Kako življenje smešno obrača stvari.

Poleg vseh radosti, ki nam jih bo skupni domek prinesel, pa se sama veselim urejanja in opremljanja le-tega. Moja velika strast je preurejanje starih stvari v nove. Torej lahko bi rekli različni diy projekti. V mislih imam različno pohištvo, ki se ga da na različne načine preoblikovati, da služi staremu ali bodisi novemu namenu. Trenutno je situacija takšna, da je v grobem večina stvari starih deset ali več let. Torej je minilo že kar precej časa, da so se stvari obnovile. Vsega vsekakor ne moreš obnoviti, sploh stvari, ki so v slabem stanju. Tukaj sem si v mislih naredila načrt, kako urediti vsak prostor, da bo služil svojemu namenu.

Hodnik

Hodnik je ogromen in kar precej širok. Veliko bolj bi mi ustrezalo, če bi bil malenkost manjši in bi ta prostor pridobila v kuhinji. Vendar bom to izkoristila. Stopnice, ki vodijo na podstrešje bom razbremenila robe, ki se trenutno nahaja. Shrambo bom pustila, saj mi bo nudila prostor za ogromno živil, ki jih v kuhinji ne potrebujem tako urgentno. Da jo bom osvežila, bom prebarvala vrata in znotraj na montirala poličke in uporabila gajbice. Stara skrinja, ki trenutno žalostno prebiva zunaj bo dobila novo mesto na hodniku s svežo podobo. Tudi ploščice sem se odločila pobarvati. O barvi še nisem rekla zadnje besede. Nekaj pastelnega, da osvetli prostor. Največ problemov mi povzročajo jakne, bunde, ki jih nameravam imeti na vidnem mestu. Ali bo to omara ali samo obešalnik. Ne želim pa imeti obilo stvari, ampak manj in tiste praktične.

Kopalnica in stranišče

Pri nas sta to ločena prostora, ki bosta trenutno do celotne prenove (beri nove ploščice in namesto kadi tuš kabine) malenkost spremenjena. Na stranišču bom ploščice, ki so trenutno svetlo modre z vzorcem, prebarvala na belo, mogoče s kakšnim vzorcem na tleh. Lesena okna bom osvežila in na polico, namesto čistil postavila kakšno prelepo rastlinje. Zopet bom uporabila poličke (mimogrede jaz jih ne bom kupovala, ker sem večino dobila iz starega pohištva, raznih predalov, omar), kjer bom imela zložen straniščni papir in razne košare.

Tudi kopalnica bo dobila novo preobleko s pobarvanimi ploščicami, nov umivalnik in pralni stroj. Ker je majhna, jo bom morala čim bolj izkoristiti, da pridobim prostor za brisače in ostale stvari. Tudi tukaj bom uporabila poličke in v košare zložila ves dekor, ki mi bo popestril prostor. Želim se počutiti neotesnjeno in predvsem blagodejno.

Spalnica

Najmanjši prostor v stanovanju. Trenutno je to naše zatočišče, odslej pa bo postala spalnica samo najina, saj bova otroka preselila v drugo sobo. Če sem iskrena se mi prav “dopade”, da je manjša, saj več kot postelje ne potrebujem. Najina soba bo dobila novo barvno podobo, ker so mi trenutne stene preveč enolične. V vseh sobah se odločam za belo in še eno pastelno barvo. Pri nama se bom mogoče odločila za kakšno temnejšo. Poleg posteljo, polic, vsekakor ne bo manjkal predalnik. Tega ima izbranega že par let. Hemnes komoda z osmimi predalniki. Poezija.

Otroška soba

Tukaj me čaka največ dela, ker moram sobico urediti za dva nasprotna spola in to tako, da se bo vse skupaj povezovalo. Nočem nič preveč punčkastega in nič preveč fantovskega. Nekaj vmes. Ideje so, vendar jih bom zrealizirala, ko bom začela postavljati pohištvo, da vidim kje sem. V sobi bosta postelji, omari, police, kakšen regal, v mislih imam na sredini tepih, kjer bi se lahko igrali. Večji igralni kotiček planiram v drugi sobi, ker bo njuna z vso to robo prehitro premajhna.

Igralnica

Trenutno soba, kjer smo odlagali “kramo”, bo postala igralnica in najina telovadnica, delovna soba. V tej sobi planiram ustvariti čisto sproščeno vzdušje, ki bo pripomoglo k temu, da se bom ob pisanju sprostila, da bova imela veselje telovaditi v mrzlih dnevih in kamor bova lahko poslala otroka, ko bodo prišli njuni prijatelji na obisk. Vsekakor bom sebi privoščila udoben usnjeni sedež in prelepo pisalni mizo z ogromno tablo, ki me bo opominjala “pametni pišejo”.

Kuhinja in dnevna soba

Prostora, ki sta trenutno ločena, vendar ju želim združiti in podreti zid. To bova storila drugo leto, trenutno pa bom energijo vložila v kuhinjo. Imam novo, rabljeno hrastovo lepotico, ki kliče po novi barvi. In to bo moj malo večji projekt.Potrebno bo dodobra poštudirati celotno postavitev, nekaj odrezati in postaviti na svoje mesto, ker je kuhinja zame premajhna, bo to še vsekakor zanimivo. Temno lepotico sem se odločila pobarvati na belo in postarati z rjavim voskom. Želela sem sicer uporabiti druge barve, najbolj mi je sekala dusty green , odtenek Vintage paint, pa mi je dragi rekel, da naj postane bela. No kar je meni pri vsem tem všeč, je dejstvo, da če si kdaj premislim, samo čopič v roke in gasa. Kuhinjo si želim urediti v čim bolj domačem, podeželskem, rustikalnem videzu. Dnevna soba pa bo oaza sproščenosti, veliko bolj boemska. In predvsem manj je več. “Simpl ko pasulj”, pa se mi ne zdi, da je res tako enostavna jed.

Balkon

Dolg kot ponedeljek in preozek, ampak bolje kot nič. Tudi tukaj čaka prenova, najprej nova lesena ograja, kamen bom oblekla v leseni poden iz kock, namestila mizo in stole in uporabila vse gajbice in poličke, ki mi bodo služile kot dekor za rastline ali shranjevanje. Študiram tudi o mini baru, ampak to je še dolga pot. Vse ob svojem času. Balkon želim čim bolj spremeniti v prostor, kamor bom rada zahajala opazovati sončne vzhode ali zahode, dala noge v zrak in skrkala vino ali zjutraj pila kavo.

Dom. Velik ali majhen. Na vasi ali v mestu. Ni pomembno. Za nekatere takšen kot je, čisto super, za nekatere potreben prenove. Zame je zatočišče, kamor bom zlila srce. Prostor, ki mi bo napolnil srce z ljubeznijo. In vsekakor ga bom dojemala čisto drugače kot vsa do sedaj, kajti v tega bo vloženo ogromno truda, časa, volje, živcev, dela in največ ljubezni. V prvi vrsti zame, ker me to osrečuje in konec koncev za mojo družino. Za nas.

Do naslednjič srčen pozdrav,

Tea

Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja