DIY

Staro za novo

Verjamem, da se določene stvari splača reciklirati in preurediti. S tem dobijo predmeti nov izgled in svoj prostor. Sama zelo rada preurejam pohištvo.

Najbolj sem navdušena nad starinami, starim in še vedno uporabnim pohištvom ali tudi nemara novim, ki mu barve ne pristajajo. Ko prebarvaš staro omaro ali kredenco, ki ti je stala skoraj 10 let na podstrešju, dobi spet novi izgled in funkcijo v stanovanju. Ker sem sredi opremljanja stanovanja, poskušam iz trenutnega stanja čimveč izčrpati uporabnih stvari.

Seveda se najdejo kosi, ki bodo maširali v peč ali za razrez, ker enostavno niso več primerni za nadaljnjo uporabo ali pa bi bila le-ta preveč zahtevna. Čisto vsega se dejansko ne splača uporabiti, sploh določene iverke, ki je že na robu razpada.

Prvega projekta, ki sem se ga lotila, je bila otroška soba Lovra in sicer dveh omar ter predalnika iz kolekcije Ikea Mammut.

Nekako mi modra barva ni ustrezala in sem se odločila, da jo popestrim z Vintage paint krednimi barvami. Za barve sem izvedela preko Facebook skupine, kjer uporabnice ustvarjajo vintage projekte v svojih domovih. Bila sem zelo navdušena, da bom tokrat tudi jaz lahko nekaj ustvarila.

Seveda je bil prisoten strah, kaj pa če mi ne uspe, kaj pa če barva ne bo prekrivna…? Porajalo se je veliko če-jev, vendar je na koncu vseeno zmagala moja močna volja. In tako sem se lotila projekta. Moram priznati, da sploh ni tako zahtevno, niti za začetnico, kot sem jaz.

Najprej sem prebarvala predalnik z Vintage paint cream barvo, ker nisem želela preveč sterilno belega videza. Po nanosu prvega sloja sem počakala dobre pol urce, da se je barva posušila in potem zopet nadaljevala z novim slojem barve, da je bilo tokrat res vse čisto prekrivno.

  

Seveda je bila že po prvem nanosu modra barva čisto prekrita, vendar sem se vseeno odločila za dodaten sloj. Ko se je tudi ta sloj posušil, sem celotno površino predalnika s čopičem premazala še z brezbarvnim voskom; Vintage Wax Clear, vosek za starinski videz in zaščito.

Za staranje z rjavim voskom se nisem odločila, ker gre za otroško sobo in sem ji raje dodala malce svežine. Po vosku, ki se suši malce dlje kot barva, dobro urco ali več, pa sem se odločila popestriti predalnik z nekim detajlom.

Ker nisem imela nobene šablone doma, da bi narisala kakšen vzorec, sem delala servietno tehniko. Tanek kos ali zgornji sloj prtička, sem zmočila z vodo in ga narahlo položila na zgornji del predalnika. Ko se je površina posušila, sem s čopičem narahlo premazala majhno plast lepila, da se je prtiček dodobra prilepil. Ko se je lepilo posušilo, pa sem vse skupaj par krat premazala z zgoraj omenjenim brezbarvnim voskom, ki je vse skupaj še utrdil. Ko se je vse skupaj posušilo, je prtiček obstal na svoje mestu, kot dodatek. Predalom sem dodala še gumbe in vse skupaj popestrila.

 

Omare sem uredila z istim postopkom kot predalnik, le, da nisem uporabila servietne tehnike, ampak sem ročaje okrasila z gumbi, v modri in rdeči barvi, za najina sončka.

Pred seboj imam še nekaj projektov, idej mi še ni zmanjkalo, tako, da se bom hitro spet oglasila v objavi. Tokrat se bom odločila še za staranje z rjavim voskom. Se oglasim.

Vse Vintage Paint kredne barve lahko kupite na spletni strani:

 www.vintagepaint.si 

 

Do naslednjič srčen pozdrav,

Tea♥

 

 

Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja