DIY, Dom

Ko zadiši po rustikalnem

Stanovanje, ki diši po lesu. Stanovanje, ki je ujeto v čas naših babic. Ko zadiši po vroči beli kavi in toplem kruhu. Ko zadiši po žgancih in ocvirkih. Toplina, ki prereva ves prostor s svojo domačnostjo. V tem domu se čas ustavi. Vsaj zame je bilo tako, ko sem prvič vstopila.

Anja in Gorazd sta si svoj dom zgradila iz nič. Vso pohištvo sta odstranila in začela na novo. In vse kar danes stoji, je delo njunih rok. Anja je pripomogla k samemu izgledu, ker je del družinskega podjetja, ki že več kot dvajset let ustvarja unikatne rustikalne kuhinje. Mizarski atelje Zakovšek goji neizmerno ljubezen do lesa s kombinacijo kamna in drugimi naravnimi materiali.

Rustikalna kuhinja
Mizarski atelje Zakovšek

Tudi sama se navdušujem nad pohištvom iz masivnega lesa, predvsem pa dejstva, da ti pohištvo izdela po meri mizar. Seveda smo tukaj spet pri financah, ker je vse dosti dražje, vendar se na dolgi rok vsekakor obrestuje. Pa še unikatno je. Nekoč bom to storila, zaenkrat pa se bom potolažila s preoblikovanjem starega ali nakupom novega.

Anja je tista mamica, h kateri zelo rada pridem. Njen dom je zelo domač in poln gostoljubja. In v njem sem prebila mnogokrat in pozabila na čas. Ko sem prišla me je vonj kavice pozdravil že na vratih. Hvala ti. To sem potrebovala kot tudi ženski klepet.

Ko sem se odločila, da bom začela pisati o oblikovanju našega doma, sem vedela, da si želim objaviti tudi ta dom. Zakaj? Ker je nekaj posebnega. Ker je izven okvirjev. Ker se mu še vedno ne morem načuditi. Želela sem ga deliti.

Kuhinja

Rustikalne kuhinje so bile včasih srce vsakega doma. Čeprav je danes trend kuhinj malce drugačen, prihaja v ospredje kmečki stil kuhinj, veliko masive in kamna. Kuhinja je središče vsakega doma, ker se za mizo ponavadi druži celotna družina. Miza je prostor, kjer se pretaka veselje, sreča, prehranjevanje, jeza in žalost. Vsa čustva zlita na enem kosu.

In njuna kuhinja je še toliko bolj domača in topla, zaradi masivnega lesa, ki obkroža celotni prostor. Občutek imaš kot, da si na podeželju in ne v mestu. Tudi pečica ima staromodni videz, zato še toliko bolj poveže vse skupaj. Tu ni prostora za napake. Čeprav je videti lahkotno, je vse skupaj skrbno dodelano.

Poseben čar so zame opeke. Blazno so mi všeč, četudi vse skupaj malce potemnijo, dajo svoj čar. Opeke so rezane in ročno lepljene. Kos za kosom.

Načelo rustikalnosti je preprostost. Barve pa so tiste, ki dajo piko na i. Izbiramo predvsem tiste, ki jih je moč opaziti tudi v naravi. Njuna turkizna modra se lepo preliva z belino in lesenim pultom.

Skrbno izbrani pa so dodatki, polica za obešanje zajemalk in umivalnik, ki jih najdete v Ikei. Najbolj fascinantni so mi krožniki, ki so vedno pri roki in vsekakor delujejo kot dekor.

Vso pohištvo je nelakirano, obdelano le z naravnim, okolju prijaznim oljem ter voskom. Ker gre za rustikalno kuhinjo so poleg pohištva skrbno izbrani ročaji in kljuke. In ne samo kuhinja, celotno stanovanje se zlije z unikatnim pohištvom.

Dnevna soba

Dnevna soba se zelo lepo preliva s kuhinjo. Prostor je velik in prostoren, zaradi vse svetlobe, ki pronica iz balkona in kuhinje. Tudi tukaj steno krasi opeka s poličkama in velika sedežna ter previjalna miza.

Kopalnica

Majhna, ampak sladka. Mozaična tuš kabina, ki se zelo dopolnjuje s celotnim stanovanjem. Tudi tukaj ima les svojo zgodbo, ki se preplavlja z vodo. Narava ujeta v stanovanje.

Vrata so drsna, za kar se odločava tudi midva. Prvič, ker s tem privarčujeva pri prostoru, drugič pa so mi takšna krasna. Kot so njuna.

Ostali prostori

Celotno stanovanje je odprto, ni zidov in pregrad, vrata zapirajo samo kopalnico in spalnico. Gre za zelo specifično postavitev in izbrane barve, ki jih v tem domu ne manjka. Barvna slika je zelo vedra in pomirjajoča. Popelje te v svet naši babic, v svet kjer je bilo bivanje z naravo ključno in ne le trend.

Do naslednjič srčen pozdrav,

Tea

Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja