DIY, Dom, Oblikovanje doma

Druga barva, nov značaj

Živimo s tempom, ki nam narekuje hitre potrošniške navade. Kupi, kupi in hitro zavrzi. Veliko ceneje je kupiti omaro za 100€ kot masivno za par sto evrov več, čez leto ali dve pa dosti vržemo stran in spet kupimo poceni. To sem v prvi vrsti velikokrat prakticirala sama. Če preštudiram koliko postelj sem že kupila, bi danes lahko imela zlato. Nekaj so brezglavi nakupi, spet drugič pa smo prepričani v težo naše odločitve, pa nas vendar na koncu razočara.

Zelo rada sledim trendom, vendar še rajši sledim svojemu srcu. Kajti le tisto na koncu odtehta, kaj mi je zares všeč. Kupujem nove in rabljene stvari. Pri novem pohištvu sem zvesta Ikei, ker dobim pravo razmerje med ceno in kvaliteto. Zadnje čase pa se navdušujem tudi nad Jyiskom, čigar prednost je predvsem bližina.

Ko kupujem stare, rabljene kose, gledam na to iz kakšnega materiala so. Veliko vintage modelov je masivnih, kar je ogromna prednost prenove. Tako vem, da mi bodo le-ti zdržali še precej časa. Zanimivi so mi tudi detajli, ki jih lahko z obnovo še bolj obogatim. Vso staro pohištvo najrajši prebarvam. Tako najhitrejše dobim nov izgled, novi kos starine.

Vso pohištvo barvam s krednimi barvami https://www.vintagepaint.si/. Zaupam jim zato, ker dajo pohištvu neverjeten žameten izgled ter nov značaj. Odtenkov je ogromno, sama jih najrajši mešam, ker dobim čisto svojo barvno paleto. Po drugi strani pa so čisto naravne, brez kemikalij, kar je druga velika prednost, sploh za ohranjanje našega planeta.

Torej na eni strani ohranitev pohištva, na drugi pa njegova nova podoba, ki je čisto naravna. Zelo ekološko, mar ne?

Ko se lotimo barvanja, gledamo na kose, ki niso zelo poškodovani, saj jih je hitreje prebarvati, kjer ni potrebno predhodno brušenje. Če pa imamo v obdelavi pohištvo, ki terja več dela, mu posvetimo čas in popravimo škodo. Ogromno se da narediti doma in kaj je najbolj pomembno, sploh ni tako težko. Zame je to hobi, ki počasi prerašča v sanje, ki mi bodo kmalu dale kruh.

Po vsakem barvanju je potrebno pohištvu priskrbeti zaščito, kajti sama barva ne nudi vsega. In tukaj sta na voljo lak ali vosek. Sama se vedno odločim za slednjega, kajti naredi mi dosti lepši izgled celotnega kosa. Da pa ni vse enolično, ponavadi uporabim več barvnih voskov, ki jih zabrišem v predele, ki tako postanejo bolj vintage.

Tukaj ni omejitev, barvaš tako kot si želiš. Lahko je vse enobarvno ali pa mešaš različne odtenke, ombre variante in tehnike. Izrazi sebe.

Spodaj prilagam nekaj mojih kosov, ki so dobili novo mesto v našem domu.

Iz modre v bež

Do naslednjič srčen pozdrav,

Tea

Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja