DIY, Dom, Oblikovanje doma

Barvanje ploščic

Pa sem prebila led. Končno. Ko sem začela urejati naš dom, sem imela neko sliko, kaj vse bi spremenila. Želela sem določene stvari ohraniti, vendar osvežiti ali na novo preobleči. In prva stvar je bila hodnik, kjer trenutno delam določene spremembe. Največja so bila ravno ploščice. Kaj narediti?

Odločila sva se, da jih ne bova menjala, ker mi dejansko ugajajo. Torej kaj storiti? Zakaj pa ne prebarvati, glede na to, da sem večino pohištva ravno z barvanjem spremenila in mu povrnila šarm.

Kakšna barva, odtenek, mogoče vzorec ali ne? To je bila težka odločitev. Morala sem gledati celoto, kaj vse bo hodnik vključeval, da se bodo ploščice zlile v celoto. Po dolgem premisleku sem se odločila, da bodo v svetlem tonu in z vzorcem. Malo me je skrbelo, kako se bo barva odnesla, vendar sem vedela, da me do zdaj še ni razočarala. Tukaj morem poudariti, da že par let zvesto uporabljam Vintage paint kredne barve, ki me do sedaj še res niso razočarale in z njimi lahko dejansko barvaš vse.                 Kaj  sem potrebovala?
 • barva Vintage paint Warm cream
 • barva Vintage paint Warm Latte
 • šablona
 • alkohol za čiščenje
 • vosek brezbarvni Vintage paint
 • valjček
 • čopič
 • plastični krožnik
 • gobica
 • suha krpa
 • obilo dobre volje:)
Postopek
1 ČIŠČENJE PLOŠČIC
Najprej sem dobro očistila ploščice z alkoholom, ki so bile predhodno posesane. Alkohol poskrbi, da se vsa maščoba in umazanija  hitro odstranita in so le-te dobro pripravljene na barvanje.
2 MEŠANJE BARV
Imela sem dve barvi, ki sem ji zmešala, tako, da sem dobila rahlo in zelo toplo sivo barvo. Vzorce pa sem želela poudariti v temnejši barvi.
3 BARVANJE
Ko sem barvi zmešala in dobila odtenek, ki mi je bil všeč, sem se lotila barvanja.  Tokrat sem uporabila valjček z nastavkom, da je bilo dosti lažje in hitreje. Edino pri robovih in težjih mestih, sem uporabila okrogli čopič. Že po prvem nanosu so bile ploščice pobarvane in zelo prekrivne. Počakala sem približno 30 minut in postopek ponovila. Po drugem nanosu sem dobila 100% prekrivnost. Zopet sem počakala, da se celotna površina posuši.
4 ŠABLONIRANJE
Po drugem nanosu je sledilo šabloniranje. Na plastični krožnik sem si zlila barvo Warm Latte in vzela šablono. Šablono sem položila na ploščico in gobico rahlo namočila v barvo in tapkala po šabloni, dokler nisem prebarvala celotno površino. Tukaj je pomembno, da se uporabi majhno količino barve, ker se drugače vzorec lahko popači. Jaz sem s suhim delom gobice potapkala, če se mi je zdelo, da sem kje uporabila preveč barve. Lahko se odločiš, da dodaš vzorce na posamične ploščice. Jaz sem jih uporabila po celotni površini, ker mi je bilo tako dosti bolj ljubše. Ta proces ti vzame od vsega največ časa in potrpljenja. Ampak se splača.
5 VOSEK
Končni izdelek moremo vsekakor zaščititi. Tukaj imamo na voljo vosek ali lak. Jaz sem se odločila za vosek, ker mi je bolj naraven. Njegov videz in izgled, mi je vsekakor ljubši. Pomembno je, da se pri vosku lahko uporabijo čistila za tla, vendar bolj blaga, naravna, medtem, ko so pri laku lahko močnejša. Stvar okusa in želje. Ko je bil vzorec suh, sem vse skupaj s suho krpo povoskala. Postopek sem ponovila naslednji dan, da sem vse dobro zaščitila. Ploščice so na otip mat in ni nikakršnih problemov glede čiščenja, kar je večino strah. Jaz sem jih umila z vodo in par kapljicami naravnega čistila.

Morem povedati, da je celotni prostor neverjetno bolj odprt, svetel in zdaj dosti večji. Vse skupaj sem končala v dopoldnevu, dokler nista iz vrtca prišla moja srčka.

Meni vsekakor ni žal, da sem se odločila za ta podvig. V kratkem me čaka še barvanje vseh vrat, stene in nekaj novega pohištva.

https://www.vintagepaint.si/ Do naslednjič srčen pozdrav, Tea
Spread the love :)

Poglej tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja